Horecaloket

Checklist Horecabedrijf starten 

Als startende horecaondernemer heeft u te maken met de regels van de overheid. Met behulp van deze checklist komt u er snel achter aan welke verplichtingen u moet voldoen.

Deze checklist is een richtlijn. Het is mogelijk dat er, binnen uw gemeente, nog andere verplichtingen gelden. Overleg dit met het Horecaloket van uw gemeente. 

 

1. Inschrijven in het Handelsregister en aanmelden bij de Belastingdienst

Als u een horecabedrijf start of overneemt, moet u deze inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.
 

2. Bekijk het bestemmingsplan en kies uw bedrijfslocatie

De vestiging van uw horecabedrijf moet passen in het bestemmingsplan van uw gemeente. Zo niet, dan kunt u vragen om een wijziging van het bestemmingsplan of om een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. 

 

3. Exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen

Als u een horecabedrijf start, kan het zijn dat u een 'exploitatievergunning horecabedrijf' van uw gemeente nodig heeft. De voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid.

 

4. Gebruiksmelding doen of omgevingsvergunning aanvragen

Voor uw horecapand heeft u in veel gevallen een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken van uw gemeente nodig of moet u een gebruiksmelding bij uw gemeente doen.

 

5. Drank- en Horecavergunning aanvragen

Als in uw horecabedrijf alcoholische dranken verstrekt en genuttigd worden, moet u een Drank- en Horecavergunning van de gemeente hebben. Uw horecapand en uw personeel moeten aan eisen voldoen.

 

6. HACCP-plan opstellen of hygiënecode volgen

Als u eet- en drinkwaren bereidt, moet u over een HACCP-plan beschikken of een goedgekeurde hygiënecode volgen, bijvoorbeeld die van het Bedrijfschap Horeca en Catering (BHenC).

 

7. Terrasvergunning aanvragen

Als u een terras wilt plaatsen op uw eigen terrein of in de openbare ruimte, heeft u vaak een terrasvergunning van de gemeente nodig. Een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak.

 

8. Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten aanvragen

Voor het plaatsen van een kansspelautomaat in een horecabedrijf is een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaat van uw gemeente verplicht. De aanwezigheidsvergunning geldt voor één locatie of vestiging.

 

9. Risicoinventarisatie en -evaluatie opstellen

Als u personeel in dienst neemt, moet u bij de start van uw horecabedrijf een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. U kunt het model Horeca RI&E gebruiken.

 

KHN helpt u op weg bij het nemen van de juiste stappen en verwijst u door naar de benodigde informatie!

 

Op www.khn.nl/starten vindt u alle belangrijke informatie voor het opstarten van uw horecabedrijf. 

 


Horecaloketten op de kaart

Loading map...

Loading